MIT TEGYEK?

Lépések
ELVESZETT

01. Mit tegyek…

ha elveszett a kutyám?

Először is azzal kezdeném, hogy minden saját kutyát, aki még nincs chipezve jó lenne bechipeztetni még addig, amíg egyszer nem történik baj és véletlenül egy rosszul bezárt kapun pl. meg nem lép a kedvencetek. Ahogy már említettük a chip törvényben rögzített ára maximum 3.500,- Ft lehet (chip ára, beültetés, regisztráció) és 2013. évtől már úgyis kötelező. Sokan nem tudják, nem is mondják nekik, hogy nem elég a kutyát bechipeztetni, a chip regisztrálását is külön kérni kell az állatorvostól, hisz egy nem regisztrált chip olyan, mint egy ki nem töltött személyi igazolvány. Chipezés után pár nappal célszerű a jelenleg elérhető rendszerben (sajnos az ígért állami rendszer nem készült még el, de ez később változhat) www.petvetdata.hu ellenőrizni, hogy a kutya chipjének regisztrációja megtörtént-e, mert sajnos számtalan esetben tapasztaltuk, hogy a talált kutyában van chip, de nincs regisztrálva és akkor a gazdi hiába is várja a kutyáját. Ha regisztrált chipes az elveszett kutya, akkor is mindenképpen értesíteni kell a saját orvosotokat, kérve,hogy a regisztrációhoz írják be, hogy a kutya elveszett és a gazdi keresi.
Még arra hívnám fel Mindenki figyelmét, hogy a chipregisztrációnál megadott adatok pontosak és mindig naprakészek legyenek: telefonszám, cím és költözés, számváltozás esetén mindenképpen értesítsék az állatorvost és javíttassák ki vele azokat, hisz elvesztés esetén a becsületes megtaláló csak így tudja a gazdi kedvencét hazajuttatni.

TALÁLTAM

01. Mit tegyek…

ha találtam egy kutyát?

Sajnos egyre több a kidobott állat, ezért nem nehéz ma kutyát, macskát találni.

Ha állatot találtál, akkor az első lépés mindenképpen egy chipellenőrzés legyen, mert ma már szerencsére egyre több állatban van. Sőt 2013. január 1-től, minden 4 hónaposnál idősebb ebet kötelező lesz regisztrált chippel ellátni. Tehát keress egy állatorvost, menhelyet, ahol ingyenesen megnézik, hogy van-e az állatban chip.

Ha nem találtak benne, akkor a következő lépés az állat fotózása, plakátok kihelyezése a megtalálás környékén, internetes hirdetése. Ismertebb és jól működő, erre a célra létrejött oldalak, fórumok: www.netboard.hu (Kutyák csoport, elv-talált topic) www.gazditkeresek.hu www.allatok.info www.elvesztem.hu www.elveszettkutyak.hu, a facebookon is van rengeteg hasonló oldal, illetve a talált kutyák hirdetése állatotthonunk oldalára is felkerülhet, ha elküldöd a hirdetést a kutyamentoangyalok@gmail.com e-mailcímre.

Érdemes az összes környékbeli menhelyet, állatvédő szervezetet és a környéken működő gyepmestert is egyúttal értesíteni. Fajtatiszta kutyák esetében kereshetjük a fajtamentő szervezeteket is, hogy segítsenek.

ELVESZETT A KUTYÁM

02.

A chipen túl ajánljuk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, hiszen ez még jobban megkönnyebbítheti és meggyorsíthatja kedvencünk hazajutást. Erre megfelelő alternatíva lehet a mostanában egyre jobban elterjedő QR kódos biléta is. Sajnos tapasztaljuk, hogy a biléták, a nyakörvek gyakran leszakadnak, elvesznek, sőt le is lopják a kutyákról, ezért önmagában ez a megoldás nem elég biztonságos. Az ideális, ha van biléta és chip is.

TALÁLTAM EGY KUTYÁT

02.

A plakátokon, hirdetéseken mindenképpen szerepeljen az, hogy:
– mikor és
– hol találtad az állatot,
– legyen róla egy fotó és
– egy olyan telefonszám is szerepeljen, ami legyen lehetőleg mindig elérhető.

Ha a kutyus nem regisztrált chipes – és ha szerencsénk van – azért néhány esetben megtalálható a gazdi, kérj segítséget az állatvédőktől a nyomozáshoz.

AMIT NAGYON FONTOS TUDNOD: a talált állatokra a Polgári törvénykönyv talált tárgyakra vonatkozó passzusai vonatkoznak, mely szerint eredeti gazdája 3 hónapig tarthat igényt a kedvencére. A megtaláló 14 napig köteles keresni az eredeti gazdit, addig nem adhatja örökbe a kutyát.

Ha jelentkezik a gazdi, akkor kérj oltási könyvet, fényképet, kérdezz rá olyan ismertető jegyekre, amiket nem tettél fel egyik hirdetésbe se. Célszerű mondjuk egy semleges helyen, pl. az állatorvosnál találkoznotok (főleg, ha fajtatiszta kutyáról van szó). Mindenképp írjatok papírt, kérd el a személyit,lakcímkártyát és vesd össze az oltási könyvével, mert sajnos vannak becstelen emberek is, akik más kutyáját így próbálják megszerezni.

ELVESZETT A KUTYÁM

03.

Ezen kívül érvényesek elvesztés esetén is a talált résznél feltett lehetőségek is, vagyis plakátolás, internetes hirdetés adott oldalakon, menhelyeken. Érdemes a környékbeli gyepmesteri telepeket, állatmenhelyeket személyesen is végiglátogatni, hiszen sokszor az internetes oldalakon, vagy telefonon nem kaphatunk pontos, friss információkat. És ezeket a kereső köröket rendszeresen meg kell ismételni. Ahogy telik az idő, a keresési kört egyre jobban ki kell terjeszteni.

Ne feledd, Veled, illetve a kedvenceddel is megtörténhet! Jobb időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A csavargási kedvet szegő ivartalanítás, az alig egy oltás árába kerülő chip és egy szép, intelligens névbiléta életet menthet!

Forrás: J.Zsuzsa

TALÁLTAM EGY KUTYÁT

03.

Ha nem kerül elő a gazdi, akkor 2 hét múlva mehet a gazdikeresés. Ma már csak regisztrált chippel cserélhet gazdát egy kutya, tehát azt mindenképpen tetetni kell a talált kutyába, mielőtt örökbe adod. Tudd, hogy a chip ára az Állatvédelmi törvényben 3.500 Ft-ban van maximalizálva, ebben az árban benne van a chip, a beültetés és a regisztráció ára is.
Jó, ha örökbe adáskor személyesen viszed házhoz a kutyust, megnézve hova kerül és mindenképpen írjatok egy “örökbefogadási szerződést” a gazdi, a kutya és a Te adataiddal, beleírva a chipszámot és minden mást is, a későbbi bonyodalmak elkerülése és a kutya érdekében. Az új gazdit tájékoztatni kell, hogy a kutya talált és 1 évig igényt tarthatnak rá az eredeti gazdái. Szerencsés a kutyát ivartalanítva örökbe adni, hogy ne kerülhessen egy magát szuper gazdának álcázó szaporító kezébe. Ez leginkább persze a fajtatiszta kutyákra vonatkozik, de ma már az ivartalanítás minden szempontból elengedhetetlen keverék kutyáknál is.

ELVESZETT A KUTYÁM

04.

 

TALÁLTAM EGY KUTYÁT

04.

Sajnos sokan azonnal le szeretnék adni a talált kutyát valamelyik menhelyen, de ez mára egyre nehezebb, hisz mi is folyamatos teltházzal üzemelünk, ahogy a többi menhely, állatvédő egyesület is. A legtöbben várólistát vezetnek. A Fővárosban az Illatos úti Ebrendészeti Telep működik állami támogatással, ahol minden talált kutyát kötelesek átvenni, de azt Mindenkinek tudnia kell, hogy a telepen 100 férőhely van, ezért ott is folyamatos a teltház, ami azt jelenti,hogy bizony előfordulhat,hogy kénytelenek egy bevett állat miatt egy másik, régebben ott levőt elaltatni. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak a chipezést és üdvözöljük a törvény módosítást, ami 2013. januárjától már Mindenkinek kötelezővé teszi a chipet.

Állatvédelmi törvény

Olvasd el az Állatvédelmi törvény idevágó szakaszait is, hogy megfelelően tájékozott legyél jogaid és kötelességeid tekintetében.