Aranyszabályok

Felelős állattartás
Mindenki tudja

A kutya nem játék,

hanem egy élőlény!

Sokan szeretik, sokan imádják!

Néha csupán a tájékozatlanság, néha az idő hiánya, néha csak a rossz kedvünk miatt – de nem úgy tartjuk vagy nem úgy foglalkozunk kedvencünkkel ahogyan azt ő igényli.

Összeszedtünk néhány morzsát a kutyatartás szabályairól – ami tévedés elkerülése végett: NEM  CSAK a mi érdekünk! Hanem a családunk részét képező kutyáé is!

Amennyiben odafigyelünk és betartjuk ezeket az elveket, boldogabb lesz házi kedvencünk is és örömtelibbé válnak a mi mindennapjaink is. 

Mindezekért cserébe rengeteg örömet, vidámságot kapsz majd kutyusodtól, aki okos és hűséges barátod lesz egész életében.

Nem elfelejtendő:

2013. Január 1-e óta minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező a mikrochip beültetése Magyarországon.

7 szabály a boldogságért
1. FELELŐSSÉG

Csak akkor fogadj állatot örökbe, életedbe, ha elég időt, foglalkozást, biztonságos és egészséges környezetet tudsz biztosítani számára, meg tudod óvni bajtól és betegségtől. Az állatért te felelsz mindig és  minden körülmények között! Járj el felelőséggel és komolyan gondold végig, meg tudod e teremteni számára az ideális feltételeket.

2. SZERETET

Minél több szeretetet adsz kutyusodnak ő annál okosabb, szófogadóbb és hűségesebb lesz hozzád. A kutya tanításának is ez az egyik legfontosabb feltétele. Ne feledd el mindig megdicsérni és megjutalmazni, ha megteszi, amit kérsz tőle. Ha rosszat tesz, mert nem tudja még mit szabad és mit nem, akkor hagyd abba a játékot vele, és tiszta, érthető hangon mond neki, hogy „Nem szabad!”. Sose üsd meg! Ezzel csak fájdalmat okozol neki, viszont a verésből semmit sem tanul. Már pár hónaposan elviheted kutyaiskolába, ahol nagyon gyorsan megtanul mindent és te is elsajátítod, hogyan kell őt nevelni. Ha menhelyről fogadunk be állatot, biztosak lehetünk benne, hogy kivételesen hűséges és odaadó kutyánk, cicánk lesz, hiszen ők pontosan tudják mit jelent a gazdi nélküli élet. Ugyanakkor nekik az őket ért traumák miatt kezdetben még több szeretetre, foglalkozásra van szükségük.

3. TÁPLÁLÁS

Nagyon fontos, hogy megfelelő táplálékot adj kisállatodnak. Az állatorvosnál és a kisállat-kereskedésekben meg tudják mondani neked, milyen fajta ételt és mennyit adj állatkádnak. Ahhoz, hogy az állatok sokáig és egészségben éljenek, ez ugyanolyan fontos, mint az oltások. Ne feledkezz meg arról, hogy azok az ételek, amelyeket az emberek szeretnek, ártalmasak is lehetnek az állatok számára! Kutyák, cicák, teknősök vagy madarak, mind-mind más ellátást igényelnek, amiről pontosan tájékozódni kell. Bármilyen eledel etetése mellett, mindig elegendő vizet kell biztosítani az állatoknak, azt rendszeresen cserélni, tisztán eléjük tenni. Etető edényeiket, tálaikat is rendszeresen tisztítani kell, mert a romlott ételmaradék megbetegítheti őket. Etetésben ügyelni kell a rendszerességre is.

4. EGÉSZSÉG

Amikor befogadunk egy állatot, a legelső dolog, amit tenni kell, hogy elmentek az állatorvoshoz, aki elmondja milyen oltásokra van szüksége, mikor és hányszor kell visszamennetek hozzá. Bármilyen kisállatod van, csak te tudod megóvni a rá leselkedő betegségektől és a fájdalmaktól. Évente oltásokat kell kapnia, rendszeresen (évente 4x) féregteleníteni kell, valamint folyamatosan védeni a külső élősködőktől (kullancs, bolha, atkafélék stb.), akik akár halálosan is megbetegíthetik. Állatainknak ugyanolyan szenvedést okoz a betegség, mint nekünk, ők viszont ezt nem tudják elmondani, csak jelzik. Ezért mindig figyelj oda kisállatod jelzéseire, és ne késlekedj őt orvoshoz vinni, ha lehangolt vagy rendellenességet észlelsz nála! Az orvosnál elmondják neked, hogy mire kell figyelned, hogy állatod ne legyen beteg.

5. MOZGÁSIGÉNY

Minden állatnak szüksége van megfelelő lakhelyre. Csak olyan állatot vállaljunk lakásban, amelyik nem igényli a kertet, vagy akinek elegendő a napi többszöri sétáltatás. Kutyusnak megfelelő méretű, védett helyre kitett ólat, vagy benti fekhelyet, kosarat biztosítsunk, ahova elvonulhat, ha nyugalomra van szüksége, és ami megvédi a rossz időtől. Nem szabad kutyát láncra kötni, fedél nélkül kizárni, vagy szűk helyre bezárni! A kutyafajta kiválasztásánál ne felejtsd el, hogy minden fajtának eltérő a mozgásigénye, és ezt a mozgáslehetőséget majd neked kell biztosítani! Ha ezt nem tudod megadni neki, akkor inkább ne tarts kutyát! Cicáknak ugyanígy szükségük van egy biztonságos helyre. Halunk akváriuma, teknősünk terráriuma vagy madarunk kalitkája legyen elég nagy ahhoz, hogy az állat kényelmesen mozoghasson benne, egyes állatokat időnként ki is kell engednünk, hogy szabadon mozoghassanak, röpködhessenek.

6. UTÓDOK

Biztosan tudjátok, hogy milyen sok kutya kerül menhelyekre, és láttatok már erről műsorokat. Szomorú az ő sorsuk és kevesen olyan szerencsések, hogy új gazdira találnak. Sokszor egész alomnyi kis kutyát tesznek ki az utcára, mert nem akarják őket és a velük járó gondot, ezért inkább pusztulásra ítélik őket. Sok kóborló kutyát az autók ütnek el. Mindez elkerülhető lenne, ha a gazdik ivartalanítanák kutyusaikat és lenne rajtuk azonosító, ami segítségével megtalálható lenne a gazdájuk. Látogassatok el személyesen egy közeli menhelyre vagy az interneten nézzetek be valamelyikbe, hogy lássátok mennyire fontos lenne, hogy ne szaporodjanak úgy a kutyusok és cicusok, hogy nincs rájuk váró gazdi. Ha teheted , válassz inkább az árván maradt állatok közül, hogy te is javíts a jelenlegi helyzeten.

7. KÖRNYEZET

Nem csak a kutyának van szüksége biztonságos környezetre, de a gazdinak is oda kell figyelnie arra, hogy kutyusa ne károsítsa a környezetet és ne zavarjon másokat. Először is biztosítani kell, hogy kutyánk ne tudjon a kerítésen kilógni és veszélyeztetni másokat és a közlekedés biztonságát. A szomszédokhoz sem szabad átjutnia. Sétálni mindig pórázon vigyük és csak ott engedjük el, ahol ez megengedett. Ne feledd, ha a kutyus nyilvános helyen végzi el a dolgát, fel kell szedni egy kis zacskóba, majd kidobni egy kukába. Kutyapiszok nem maradhat az utcán! A kutyádnak tanítsd meg, hogy fogadjon szót neked minden körülmények között, így az utcán is!

Olvasd el nevelési tanácsainkat is!

Összeírtunk néhány elengedhetetlen gondolatot az állattal kialakítandó kapcsolatról, a nevelési elvekről, hogy tágabb ismereteket adjunk miként és hogyan viselkedik egy kutya a mindennapokban.