Mit és hogyan?

Nevelési tanácsok

Kezdőknek és haladóknak is ajánljuk figyelmébe az alábbi tanácsokat – sokat segíthetnek!

fontos

FALKAVEZÉR

A legtöbbet hangoztatott de egyben az egyik legfontosabb kutyatartási  és kutyanevelési eszköz!

Miért?

Kell, hogy falkavezér legyek?

Az alábbiakban leírunk néhány példát, miért kell odafigyelni, miként kell betartani ezeket az elveket.

Szabályok?

Különleges szabályok kellenek egy kutya tartásához?

Ha boldog kedvencet akarunk és probléma mentes kapcsolatot vele akkor igen! 

Az első és legfontosabb alap dolog az, hogy falkavezérré váljunk.

Ehhez néhány dolgot be kell tartanunk, csak ezek következetes betartásával lesz kiegyensúlyozott, egészséges, normális kapcsolatunk a kedvencünkkel.

TÉVHITEK:

-“ha bepisil a lakásba, oda nyomom az orrát.” Ez egy nagy butaság! Semmiképp se alkalmazzuk!!!

-”majd jól megverem és ettől tudni fogja, hogy én vagyok a vezér.” Nagy tévedés! Maximum félni fog tőlünk a kutyánk.

-”nekem szót fogad, biztos én vagyok a falkavezér.” Ez nem mindig igaz, attól, hogy szót fogad még lehet ő a vezér.

4 SZABÁLYT KELL CSUPÁN BETARTANI!

Ahhoz,hogy falkavezérré váljunk mindössze pár szabályt kell betartanunk.

1.

Ha sétálni indulunk, a lakásból mindenképp a gazdi menjen ki először, azután a kutya. Ez érvényes a lépcsőház kapujára, a mindenféle kijáratra. Kifelé és befelé egyaránt! Ha először nem sikerül magától, akkor a pórázt rövidre fogva akadályozzuk meg, hogy elénk tudjon menni, húzzuk őt hátra.

2.

Ha szeretne velünk játszani a kutyánk és odajön hozzánk bökdösni minket. Semmiképp ne figyeljünk oda rá. Nézzük levegőnek. Ha feladta a próbálkozást és megnyugodva elballag a helyére, kis idő múlva mi menjünk oda hozzá és kezdeményezzük a játékot és játsszunk egy jót vele:)

3.

Etetésnél minden esetben a kutya egyen utoljára. Ha már az egész család evett, azután kapjon a kutya enni. Semmiképp ne hagyjuk ,hogy az asztalunknál kunyizzon és soha ne adjunk neki falatokat! Kizárólag a táljába kapjon enni. Amint befejezte az evést és magára hagyta a tányérját és maradt a tálban élelem, azt azonnal vegyük el és tegyük félre. Ne maradjon a kutya előtt egész nap étel. Amit otthagyott, azt már csak másnap eheti meg!

4.

Ha hazaérünk, kutyánk üdvözöl minket. Ezt, ha ránk ugrálással, ugatással, vagy hangosabb nyivákolással teszi, akkor fontos betartandó : Hazaérve NEM nézünk a kutyánkra! NEM simogatjuk meg! Levegőnek nézzük mindaddig, míg meg nem nyugszik és elvonul a helyére. Ez tudom, nagyon nehéz és szívfájdító, de megéri megcsinálni azt a pár alkalmat, hetet. Amint megnyugszik a kutya és elvonul, kis idő múlva menjünk oda hozzá és üdvözöljük őt! Ha újra kezdi a hangoskodást, ugrálást, akkor megint ugyanazt kell tennünk. Nem figyelni rá még szem kontaktust sem szabad alkalmazni!

HA EZEKET BETARTJUK MINDEN ESETBEN, AKKOR NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL FALKAVEZÉRRÉ VÁLUNK. MINDEN  KUTYÁNÁL MÁS AZ IDŐ. LEHET EGY HÉT, KÉT HÉT IS. DE MINDIG KÖVETKEZETESEN ÉS LEHETŐLEG A CSALÁD ÖSSZES TAGJA TARTSA BE.

megelőzés

MIÉRT NE KAPD FEL A KISTESTŰ KUTYÁT?

Tudtad-e, hogy azzal, hogy felkapod a kezedbe kistestű kutyád a másik elől, nem hogy megvéded, hanem pont, hogy zsákmánnyá teszed a másik kutya szemében? Ezzel ingerelve csak még nagyobb esélyt adsz az esetleges támadásra!

Ha úgy érzed veszélyben van a kiskutya, vagy messziről kerüld el a másikat, vagy ha elkerülhetetlen a találkozás húzd a kicsit magad mögé a pórázzal, és így közéjük állva megvédheted. Másik megoldás, hogy a sétákra, futtatóba vigyél magaddal egy üres műanyag flakont, benne pár zörgős kaviccsal, így ha az nem elég, hogy határozottan rászólsz a másik kutyára, ezt is megcsörgetheted, esetleg mellédobhatod, ezzel kizökkentve a támadásból.

Természetesen ha más megoldás nincsen, akkor vegyük kézbe kedvencünket, de figyeljünk rá, hogy ne keltsük zsákmány benyomását.

Ha van nálunk bármilyen táska, kabát, azt tartsuk a támadó kutya és kedvencünk közé, így elkerülve hogy mi szenvedjünk el harapást.

Ha mindenképpen fel kell vennünk kedvencünket, akkor lehetőleg még akkor tegyük, mikor a másik kutya még messzebb van, illetve fordítsunk hátat a másik kutyának, így elkerülhető a zsákmány benyomás.

Ne próbáljunk meg elszaladni, inkább maradjunk nyugodtak és hívjunk segítséget.

Állattartás

 

Olvasd el a felelős állatartással kapcsolatos véleményünket is. Fontosnak tartjuk, hogyha mindenki tudatában van annak, hogy egy érzőlényt fogad be családjába, akkor együttesen mi kutyások elébe mehetünk a problémáknak és talán el is kerülhetjük Őket!